E-Devlet Nedir?
E-Devlet kısaca, Türkiye Cumhuriyeti devletininve ona bağlı devlet kurumlarının, gelişen teknolojiye ayak uydurma sürecidir. E-Devlet ile artık vatandaşlar birçok işlemi internet üzerinden yapabilecek, gelişen teknoloji ve e-devlet sayesinde randevu, bilgi alma, işlem sorgulama, evrak talep etme, bilgi alma gibi birçok işlemi kamu kurumlarına gitmeden gerçekleştirebilecekler.E-Devlet sayesinde vatandaşlar işlemlerini güvenli ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilecekler. E-devlet’i oluşturan 3 temel kavram vardır. Bunlar; E-Şirket, E-Kurum ve E-Vatandaş’tır.
e-Devlet, vatandaşlara devlet tarafından verilen hizmetlerin elektronik ortamda sunulması demektir. Bu sayede, devlet hizmetlerinin vatandaşa en kolay ve en etkin yoldan, kaliteli, hızlı, kesintisiz ve güvenli bir şekilde ulaştırılması hedeflenmektedir. Bürokratik ve klasik devlet kavramının yerini almaya başlayan e-devlet anlayışı ile, her kurumun ve her bireyin bilgi ve iletişim teknolojileri ile devlet kurumlarına ve kurumlarca sunulan hizmetlere kolayca erişmesi hedeflenmektedir.
E-Devlet Kapısı Nedir?
e-Devlet Kapısı, tüm kamu hizmetlerine tek bir noktadan erişim imkanı sağlayan bir internet sitesidir. Kapı’nın amacı kamu hizmetlerini vatandaşlara, işletmelere, kamu kurumlarına bilgi ve iletişim teknolojileriyle etkin ve verimli bir şekilde sunmaktır.e-Devlet Kapısı, kamu hizmetleri konusunda bilgilendirme amaçlı “Vatandaş”, “İş” ve “Devlet” sayfaları, entegre elektronik hizmetler, kurumlar listesi ve güncel duyurular gibi kısımlardan oluşmaktadır. Bu sayede kullanıcılar ihtiyaçları doğrultusundaki bilgi ve hizmetlere kolaylıkla erişebileceklerdir.
E-Devletin Getirdiği Avantajlar ve Neden E-Devlet?
E-Devlet sayesinde ;- Devlet işlemleri şeffaflaşacak.
- Devlet işlemleri hızlı ve pratik bir şekilde çözüm bulacak.
- Her düzeyde vatandaşın aktif katılımı sağlanacak.
- Zamandan ve maaliyetten kazanç sağlanacak.
- Kağıt ve evrak bağımlılığından kurtulunacak.
- Kamu sektörü ve kamu kurumları ile vatandaş bir adım daha yakınlaşacak.
E-Devlet İle Neler Yapılabilir?
- Bilgilendirme Hizmetleri sayesinde bilgi edinilebilir.- E-Devlet Hizmetleri sayesinde kolayca birçok işlem gerçekleştirilebilir.
- Güncel Duyurular sayesinde devletten daha fazla haberdar olunabilir.
E-Devlet Hizmetleri Nelerdir?
Aşağıda mevcut e-devlet hizmetlerinin bir listesi bulunmaktadır ;- Adalet Bakanlığı’ndan Mahkeme Dava Dosyası sorgulatabilirsiniz.
- UYAP Portali Avukat Girişi yapabilirsiniz.
- UYAP Portali Baro Girişi yapabilirsiniz.
- UYAP Portali Kurum Girişi yapabilirsiniz.
- UYAP Portali Vatandaş Girişi yapabilirsiniz.
- Başbakanlık İletişim Merkezine Başvuru’da Bulunabilirsiniz.
- Başbakanlık İletişim Merkezine Yaptığınız Başvuru’nun Sonucunu Sorgulatabilirsiniz.
- IMEI – MSISDN Eşleşme Sorgulaması yapabilirsiniz.
- Cumhurbaşkanına yazabilir, mesajlarınızı iletebilirsiniz.
- 3 Günlük Hava Sıcaklıkları Tahminlerini Öğrenebilirsiniz.
- Deniz Suyu Sıcaklıklarını Öğrenebilirsiniz.
- Günlük Hava Tahminlerini ve Dış Merkezlerde ki Hava Durumlarını İnceleyebilirsiniz.
- E-Pasaport için randevu alabilir, randevu durumunuzu sorgulatabilirsiniz.
- E-Vergi Levhası sorgulama sistemi ile vergi levhası sorgulatabilirsiniz.
- Sürücü belgesi ceza puanı sorgulatabilirsiniz.
- Aile hekim bilgilerinizi sorgulatabilirsiniz.
- Organ nakli bilgisi sorgulatabilirsiniz.
- Yeşil kart durumunuzu inceleyebilirsiniz.
- TCDD içi bilet alabilir ve rezervasyon yaptırabilirsiniz.
Tüm işlemlerin listesine ulaşmak için aşağıda ki bağlantıyı tıklayınız :
https://www.turkiye.gov.tr/portal/dt?provider=HomePageContainer&channel=hizmetlerListesi&si=0
E-Devlet Şifresi Nasıl Alınabilir?
Şifreyi, şahsen başvuru ile, üzerinde T.C. Kimlik numaranızın bulunduğu kimliğinizi ibraz ederek PTT Merkez Müdürlüklerinden temin edebilirsiniz. Bu uygulama, sizin yerinize başka bir kişinin şifre alıp adınıza işlem yapmasının önüne geçilmesi için gerekmektedir.Şifre ile giriş yaptıktan sonra şifrenizi değiştirmeniz istenir, bu durumda PTT’den aldığınız şifreyi girmeniz ve ardından da kendinizin belirleyeceği ve belli kriterlerden oluşan (şifre değişikliği sayfasında açıklanan) yeni şifrenizi girmeniz istenir. Bu işlemleri tamamladıktan sonra yeni şifreniz ile sisteme giriş yapabilirsiniz. Şifreyle ilgili ekranda bulunan uyarıları lütfen dikkatlice okuyunuz.
E-Devlet Şifresi Nasıl Değiştirilir?
Sisteme şifre ile ilk defa giriş yapan kullanıcı, güvenlik sebebiyle, otomatik olarak “Şifre Değiştirme” sayfasına yönlendirilir. Kayıt sonrasında sisteme giriş yapmış vatandaşlar dilerse “Kişisel Bilgi ve Ayarlarım” sayfasından şifre değişikliği işlemini gerçekleştirebilir. Ayrıca vatandaşlar PTT şubelerinden tekrar şifre alarak da şifre değiştirme işlemi gerçekleştirebilirler.E-Devlet Şifremi Unuttum Ne Yapmalıyım?
Şifreyi kaybetme, unutma veya çaldırma ve benzeri durumlarda yeni bir şifre için PTT Merkez Müdürlüklerine başvurmak gerekmektedir.Şifrenin sıfırlanması veya şifrelerin e-posta adreslerine gönderilmesi kişisel bilgilerinizin başkalarının eline geçmesini önlemek amacı ile alınan güvenlik tedbirleri ve uyguladığımız şifre politikası nedeniyle mümkün olmamaktadır.
E-Devlet Şifresi Ücretli mi?
Şifre ilk alındığında PTT tarafından işlem masrafı olarak 1 TL tahsil edilmektedir. Şifrenin kaybedilmesi, unutulması vb. durumlarda PTT’den alınacak her şifre için ayrıca 10 TL ücret ödenmektedir.Şifre için herhangi bir yıllık ücret söz konusu değildir. Her bir şifre için ödenen ücret bir defaya mahsustur. Ancak, unutma ve kaybolma durumlarında bu ücretin tekrar ödenmesi gerekmektedir.
Bu ücret, e-Devlet Kapısına gelir olarak kaydedilmemekte, işlem masrafı olarak PTT tarafından tahsil edilmektedir.
e-Devlet Kapısı şifresi PTT’den ilk alındığında işlem masrafı olarak 1 TL tahsil edilir. Bu işlem masrafı dışında herhangi bir yıllık ücret ödenmesi söz konusu değildir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder